Du och dina kollegor kanske redan har tänkt på den gröna omställningen?

Det finns en hel del du kan göra nu för att ditt företag ska bli grönare och mer klimatvänligt. Både större och mindre initiativ räknas i totalpoängen.

Förutom att det är bra för klimatet att implementera gröna initiativ i företaget, kan det även bidra till att skapa större enighet och tillfredsställelse internt inom företaget.

För att det ska bli enklare för företaget att uppfylla kraven på en grön omställning från både kunder, leverantörer och andra intressenter har vi på Biofuel Express satt upp några totalpoäng. Dessa kan inspirera till en grönare och mer klimatvänlig vardag för ditt företag:

Små förändringar i hur vi ser på livsmedel kan skapa en stor skillnad

Det kan finnas flera lösningar för att undvika livsmedelssvinn i ett företag och det kan vara väldigt olika beroende på hur själva strukturen är: om du har ett matsalssystem, tar med egen mat, får mat levererad eller något helt annat. Men sammantaget kan det vara klokt att ta fram alternativ för att minska livsmedelssvinn i ett företag genom att exempelvis använda registrering/avregistrering, så att du vet hur många som äter, inrätta en vikt, specialerbjudanden på mat med kort utgångsdatum precis som i mataffären eller låta medarbetarna ta hem rester.

Kvalitet, ursprung och hållbara produktionssätt är också relevanta när det gäller de råvaror som antingen serveras inom eller utanför företaget. Det är bättre för miljön och klimatet att köpa lokala och ekologiska produkter och det kan även vara en bra idé att se till att det finns vegetariska eller veganska alternativ, antingen som alternativ eller som ett initiativ en dag i veckan beroende på köket och på efterfrågan.

Energioptimering måste fokusera både på klimatet och på medarbetarna

Om företaget antingen installeras in en ny konstruktion eller redan är etablerat i äldre lokaler kan det vara relevant att titta på isolering, solceller, värme, inomhusklimat och elförbrukning. Om det ska byggas upp en ny byggnad kan det vara värt pengarna att anlita en byggnadstillverkare som fokuserar på kvalitet och hållbara produkter och lösningar. Det är inte bara en fördel för klimatet, utan även för medarbetarna, att prioritera en bra inomhusmiljö…

Se till att ventilera regelbundet, eftersom det säkerställer ett bra inomhusmiljö. Detta gör att du får mindre irriterade medarbetare som är ineffektiva på grund av trötthet, huvudvärk etc. och samtidigt förhindras att det uppstår fukt och mögel som det krävs många resurser för att tas bort. Därför är det viktigt att temperaturen ligger någonstans mellan 18-22 grader och att det inte är för hög luftfuktighet.

Ju bättre produkter desto bättre för klimatet

Det är ett ganska enkelt val och därför är det även en bra utgångspunkt. Se till att produkterna som både säljs och köps håller hög kvalitet för att de ska hålla länge och att de produceras på ett hållbart sätt. Klimatvänliga alternativ är inte alltid de mest varaktiga, men det är naturligtvis något som man bör tänka på vid beställning av nya produkter eller när kontoret behöver nytt kontorsmaterial.

 I stället för att använda engångsartiklar på kontoret. t.ex. plastmuggar, bestick eller servetter till lunch eller på toaletterna kan du ersätta dem med mer hållbara lösningar som kan diskas, tvättas och återvinnas eller ersätta dem med biologiskt nedbrytbara alternativ.

Återvinning är det nya – och av goda skäl

Nästan allt kan återanvändas och återvinnas – från kontorspapper till blomvatten eller kartonger. Å andra sidan kan du även ordna avfallssortering och skicka begagnad elektronik, kontorsmaterial, kasserade kläder etc. till återanvändning eller återvinning så att de får nytt liv istället för slänga när företaget inte längre behöver det.

I allmänhet är det bra att försöka reparera snarare än att ha mentaliteten att ersätta. Det finns flera företag som är specialiserade på elektronisk återvinning, vilket kan hjälpa till att tillhandahålla bra produkter till ett billigare pris än för nya produkter.

Allt fler företag ser en stor fördel när det gäller att tänka om hela företagets sammansättning och cirkulär ekonomi ökar i stor skala. Tänk om när det gäller hur återvinning kan ingå i hela affärsmodellen, till exempel i de produkter och tjänster som företaget erbjuder, eller i det avfall som företaget måste göra sig av med. Du kan tjäna pengar på återvinning och avfall kommer i framtiden att vara en resurs som är värd pengar, vilket kan utnyttjas genom strategiska initiativ.

Ligg steget före genom att minimera energiförbrukningen

Du måste göra förändringar för att minska företagets energiförbrukning, vilket både är till fördel för klimatet och kan minska företagets kostnader.

Rörelsesensorer för lampor, ljud och vatten minskar förbrukningen och skyddar dig samtidigt om du glömmer stänga av. Om du har suttit still för länge kan det också vara en bra anledning att hoppa lite för att tända lampan igen.

Timers som stänger av maskiner, skrivare, datorer etc. efter arbetstid kan vara ett bra initiativ för att minska företagets energiförbrukning.

Att sätta upp små skyltar, ikoner eller klistermärken som påminnelser om att släcka lampor och kopiera på båda sidor av papperet kan hjälpa medarbetarna att bli mer medvetna om vad de gör.

Det kan också vara smart att tänka på klimatvänliga energiprodukter när det gäller vitvaror och elektriska apparater. EU:s energimärkning är utformad för att upplysa om hur energieffektiv produkten är.

Det kan vara relativt enkelt att mäta åtgärder som gäller energiförbrukning och de kan därför användas som en rolig tävling i vardagen. Kan företaget minska förbrukningen från förra månaden eller förra året, eller vilken avdelning kan minska sin förbrukning mest?

Gräset är alltid grönare på andra sidan och när det gäller transport gäller det faktiskt

Tid är pengar! Och det är viktigt att minska, planera och omstrukturera logistik och transporter för för klimatets skull. Detta gäller både företag där transporterna är en del av tjänsten eller för att ta sig till och från jobbet. Om du kör smartare sparar det både tid, kostnader och koldioxid, men transport är bara nödvändigt för att få hjulen att svänga…

Om vi har lärt oss något av Covid 19 är det att det mesta faktiskt kan göras hemifrån − så varför inte använda detta för klimatets skull? Det kan vara relevant för vissa att medarbetarna får större frihet att ibland arbeta hemifrån eller arbeta några veckodagar hemma eller helt stänga kontoret och jobba hemifrån. Det är givetvis mycket olika beroende på vad som passar det enskilda företaget.

För transporter i mindre skala kan du titta internt på om det finns möjlighet till samåkning, kollektivtrafik eller minimering av längre resor genom att använda videosamtal eller t.ex. ta tåget istället för flyget om det verkar förnuftigt. På så sätt kan du spara både pengar och tid om resekostnaderna hålls till ett minimum.

Många företag som använder transporter kan utnyttja planering och effektivisering av logistik. Du kan till exempel använda teknik för att spara tid, kilometer och bränsle, vilket är en kostnad som lönar sig i längden.

Om transporterna utgör en större del av verksamheten och i stor skala, antingen internt eller utlagt på entreprenad, kan det vara fördelaktigt att tänka på hur detta kan göras mer hållbart. Det kan i synnerhet vara genom att avveckla fossila bränslen och få tillgång till bättre alternativ som elektricitet för stadskörning och bränsle fritt från fossiler, t.ex. biogas eller biodiesel för tunga transporter och långa sträckor utanför städerna. Om HVO (hydrerade vegetabiliska oljor) väljs kommer det inte ens finnas behov av utgifter för nya fordon.

Om du inte inkluderar transporter direkt i företaget, men använder dem externt, kan du självklart ställa krav på leverantörer för att dokumentera klimatinitiativ och minskning av koldioxidutsläpp. Detta har Biofuel Express försökt förenkla ännu mer genom Biofuel Express Insight.

Att skapa en positiv förändring för klimatet handlar inte bara om att ha bra avsikter, utan mer om att väcka tankar och lösningar till liv. Det är viktigt att vi agerar nu, för det värsta vi kan göra i detta sammanhang är att inte göra någonting alls!