Sju saker du kanske inte visste om HVO

HVO100 Förnybar Diesel är ett syntetiskt och fossilfritt biobränsle som fungerar som ett alternativ till vanlig diesel. Vissa har hört talas om HVO, men det finns några saker du kanske inte visste:

 • Varför heter det HVO?

  HVO står för Hydrotreated Vegetable Oil, eftersom den tillverkas genom att blanda vegetabiliska oljor eller animaliska fetter med väte vid höga temperaturer och tryck.

 • Hur länge har HVO funnits?

  HVO som blandningsprodukt för diesel har funnits på marknaden i cirka 15 år och den rena HVO100 har funnits på marknaden sedan 2015.

 • Vem är den största tillverkaren av HVO?

  Neste, som också är Biofuel Express-partner, är världens största tillverkare av HVO. Neste har sitt ursprung i Finland och började egentligen som ett oljeraffinaderi men är nu en av de största aktörerna på den globala marknaden när det kommer till förnybar energi.

 • Vad består HVO av?

  Man brukar generellt säga att HVO består av rester och avfall från till exempel fisk- och köttindustrin. Men HVO kan bestå av många olika saker, såsom:
  – Animaliskt fett från kött- och fiskindustrin
  – Använd mat- och frityrolja
  – Vegetabiliska oljor av olika slag

 • Hur stor andel av HVO är rester och avfall?

  HVO100 Neste MY Renewable Diesel består till cirka 80 % av rester och avfall, och resterande 20 % är gjorda av vegetabiliska oljor. Men det jobbas hela tiden på att göra produkten ännu bättre och därmed låta avfallsdelen bli ännu större.

 • Varför kan CO2-reduktionen variera när det gäller HVO?

  Detta handlar i huvudsak om de olika sammansättningarna av de råvaror som används för att utveckla HVO. Andelen av de enskilda råvarorna varierar från år till år beroende på tillgången på råvarorna, pris och specifika marknadskrav.

 • Hur ser framtiden ut för HVO?

  Det görs mycket arbete för att skala upp de gröna produkterna, och i synnerhet HVO. Därför arbetar man även hårt för att bygga nya raffinaderier så att produktionen kan skalas upp, men också för att hitta, utforska och utveckla HVO baserat på nya råvaror. Bland annat alger, plast, och annat.

Vill du bli kontaktad för att få veta ännu mer om hur ditt företag skulle kunna konvertera till HVO?

Fyll i formuläret så kontaktar en av våra rådgivare dig inom kort.

Låt en rådgivare kontakta dig:

Jag ger härmed tillåtelse för Biofuel Express att följa upp begäran via e-post eller telefon.

Källor: Bioenergy International och Neste: Q3, Q3, Q5, Q6, Q7.

2022-03-14T12:51:04+01:00
Go to Top